Zapri

Novice


Arhiv: Pripombe na predlog Pravilnika o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno delovanje

Sekcija pooblaščenih trgovcev in serviserjev  z motornimi vozili pri PTZ  se je odzvala na objavo predloga "Pravilnika o blagu, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje"  in podala  predloge sprememb, ki se nanašajo na 3. člen tega predloga Pravilnika.

Iz predloga je razvidno, da bo za nova motorna vozila obvezno izdati garancijo za najmanj eno leto, za rabljena vozila pa najmanj za čas enega meseca. Iz besedila predloga je bilo razvidno, da bi morali dati garancijo izda za brezhibno delovanje blaga za vsa rabljena motorna vozila ne glede na stanje teh vozil, čeprav stanje vozila kupcu jasno opišejo. Pooblaščeni prodajalci vozil se strinjajo, da mora biti zagotovljena varnost kupcev rabljenih vozil, a hkrati opozorili, da ne morejo garantirati tudi za zelo stara vozila, ki so zamenjala več lastnikov, pogosto celo preko nelegalnih posrednikov. Pristojnemu ministrstvu so podali  predlog sprememb , na podlagi katerega bi omejili obveznost dajanja najmanj enomesečne garancije na vozila, ki niso starejša od 5 let in nimajo prevoženih več kot 150.000 kilometrov. Predlagali so, da prodajalec tudi za ostala vozila kupcu da garancijo, vendar bi imel možnost določiti dolžino garancijskega roka sam glede na oceno stranja vozila, ki ga prodaja. Tako bi imel možnost, da za vozila, ki jih pozna (ker so bila servisirana na pooblaščenem servisu) izda daljšo garancijo kot za vozila, katerih zgodovina (servisiranja, lastništva, stanja prevoženih kilometrov...) jim ni znana.

Direktorat za notranji trg je  25.01.2012   Sekciji PTS odgovoril na predloge sprememb na Predlog Pravilnika o blagu, za katero se izda garancija za brezhibno  delovanje, Vsebina odgovora je na voljo na tej spletni povezavi.

Na podlagi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu potrošnikov – ZVPot  (Ur.l. RS, št. 78/2011) je bil v Uradnem  listu RS  št. 14/12 z dne 24.02.2012 objavljen nov Pravilnik o blagu, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje ).

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija