Sekcija pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili

Novice


Arhiv: Zbiranje prijav izvajanja dela na črno in drugih ravnanj sive ekonomije

Člani Sekcije pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili opozarjajo na opravljanje dela na črno ter razne druge kršitve, katerih posledica je utaja davka. Kršitelji predpisov hkrati predstavljajo nelojalno konkurenco podjetjem, ki poslujejo skladno s predpisi. Z namenom, da na zaznane kršitve opozorimo pristojne, se je 2. februarja 2016 Izvršilni odbor Sekcije pooblaščenih trgovcev in serviserjev z motornimi vozili sestal s predstavnicama Finančne uprave RS. Predstavniki sekcije so gostjama predstavili problematična ravnanja posameznikov in družb, ki jih zaznavajo v svojem poslovnem okolju.

Izpostavili so predvsem:

  • delo na črno pri trgovcih z rabljenimi vozili,
  • razkorak med izkazanim poslovnim izidom in številom zaposlenih, ki kaže na utaje davčnih obveznosti,
  • servisiranje vozil v domačih delavnicah posameznikov,
  • preprodaja večjega števila vozil s strani fizičnih oseb,
  • kršitve pri komisijski prodaji vozil,
  • nepravilnosti pri izvajalcih vleke pokvarjenih vozil (delo na črno, neustreznost vozil…),
  • razgradnja vozil brez dovoljenja za razstavljanje vozil in prodaja po delih preko oglasnikov…

 Predstavnici FURS sta prisotne seznanili z najpogostejšimi kršitvami, ki jih zaznavajo pri izvrševanju svojih pooblastil. Z namenom, da pravilno usmerijo nadzor in povzamejo ustrezne ukrepe za odkrivanje kršitev sta prosili, da od članov zberemo čim več konkretnih informacij o kršiteljih in jim jih pošljemo v obravnavo.

Če tudi vi v svoji okolici zaznavate kršitve na področju dela in zaposlovanja na črno, lahko pošljete čim več podatkov (navedenih spodaj v obrazcu), da jih bomo lahko zbrane poslali pristojnim nadzornim organom v obravnavo.

Obrazec za prijavo kršitev

Hkrati vas obveščamo, da lahko kadarkoli podate anonimno prijavo tudi preko spletne strani FURS. http://www.fu.gov.si/kontakti/anonimne_prijave/

Fotogalerija